Vliegas

Voor het vervoer van vliegas kunt u Kleine de Jong bellen. Het schip oorspronkelijk omgebouwd in 1992 met als doel het afvoeren van vliegas uit het duitse Ruhrgebied naar de Enci in Maastricht. De vliegas was afkomstig van de kolencentrale in Walsum, Lunen en Gotwickershamn. Deze laatste is inmiddels gesloten. Lunen en Walsum draaien nog steeds en daar komt binnenkort een nieuwe centrale in Dortmund bij. Nu de groeve van de Enci gesloten is daar geen vliegas van deze kwaliteit meer noodzakelijk. Zo nu en dan wordt er nog wel wat naar Lixhe getransporteerd door vliegas schepen.

Vliegas is er in verschillende kwaliteiten en wordt gebruikt om cement bij te mengen. Vliegas is een afvalproduct, as, wat ontstaat na verbranding van kolen. Omdat deze as rondvliegt na verbranding heeft het haar naam vliegas gekregen.

Door optimalisering en modernisering van oudere kolencentrales en het sluiten van verschillende kolencentrales is de aanvoer van vliegas gedaald. De vraag naar vliegas is hoog en daardoor ook de prijs van vliegas. Voorheen bestond de prijs van vliegas alleen uit de transportkosten. Nu komt daar nog een toeslag voor het product zelf bovenop.

De vliegas schepen worden voornamelijk beladen doormiddel van een beladingsbalg maar als deze voorziening er niet is, is het laden middels een cement – vrachtwagens zeker een goed alternatief. Er kan ook gelost worden in deze silowagens. Ook treinen worden wel eens ingezet bijvoorbeeld vanaf een kolencentrale.